Scenery
Scenery
Meijdonck Slotracing
Meijdonck Slotracing
Startverlichting maken
Startverlichting maken

Om ervoor te zorgen dat races eerlijk verlopen is een brug met startlichten gemaakt. Immers zonder lichten kunnen de "coureurs" zomaar starten en dat is niet wenselijk. Er wordt een startlicht gemaakt die aangesloten is op een ltp poort van de computer. De lichten zullen, zoals hiernaast weergegeven, bestuurd worden door dezelfde software als waarmee de tijdregistratie wordt geregeld.

Afbeelding 1

Afbeelding 2

Afbeelding 1 laat enkele benodigdheden zien waarmee de brug voor de startlichten is gemaakt. Er wordt gebruik gemaakt van een aluminiumbuis van 8 mm en een gootstuk om elektriciteitsdraden in weg te werken.
Wat ook nog nodig is en niet op de afbeelding staat zijn 6 rode Led's en 4 groene Led's, MDF van 4 mm dik en een oude LPT kabel die voor de connectie tussen de PC en lichten zorgt.

In de kabelgoot zijn goten geboord waardoor de aluminium buizen zijn geschoven. Er is nog wel een gaatje geboord in de aluminium buis om de LPT kabel in de kabelgoot te krijgen. Van de kabelgoot is van het afdekplaatje een stukje gezaagd waarin het 4mm MDF plaatje komt te zitten. In het MDF worden gaatjes geboord voor de LED verlichting zoals te zien is op afbeelding 3. Nadat gecontroleerd is of alles past kan de brug gespoten of geverfd worden.

Afbeelding 3

Afbeelding 4

Voor de LPT kabel heb ik een oude printerkabel gebruikt. De aansluiting die normaal in de printer gaat heb ik eraf geknipt. In een LPT kabel lopen 25 kabeltjes die aangesloten zijn op een pinnetje. Om te bepalen welke kabel op welk pinnetje zit is de weerstand gemeten mbv een multimeter. Wanneer dit allemaal in kaart is gebracht kan begonnen worden met solderen. Hieronder is een foto weergegeven van de LED verlichting in het MDF-plaatje.

LPT-kabel in de lichtbrug met de verschillende Led's


Klik op de afbeelding om te vergroten

Hiernaast staat het elektrische schema om de startlichten te maken. Benodigdheden:

  • 4x rode LED
  • 4x groene LED
  • 5x weerstand 10kΩ
  • 5x weerstand 270Ω
  • 5x Transistor BC337/25
In Slotman kan eenvoudig bepaald worden hoe de verlichting aangestuurd wordt. Op de afbeelding hiernaast is te zien dat niet alle pinnetjes van de LPT poort gebruikt kunnen/mogen worden. Door eenvoudig op een rondje te klikken kan de status verandert worden. Er is de mogelijkheid om 5 pinnetjes te gebruiken voor de verlichten. Er gebruik er 4 om een voor een de rode LED's te laten branden en 1 om de groene LED's, die in serie staan, te laten branden. 

Informatie

Links