custom
custom
Meijdonck Slotracing
Meijdonck Slotracing
Benodigdheden Meijdonck
Benodigdheden Meijdonck

Hieronder staat een overzicht van benodigdheden om slotcars te customizen.

Het belangrijkste wat je nodig hebt is

TIJD , GEDULD en CREATIVITEIT

Gereedschap
Schroevendraaier

Schoevendraaiers

Schroevendraaiers zijn o.a. nodig om de bodem van de body te schroeven.
Hiernaast heb je een schroevendraaier nog voor allerlei andere zaken nodig.
Vooral de precisie schroevendraaiers komen goed van pas, zowel de kruiskop als de platte schroevendraaiers.
Mesjes

Verschillende mesjes

Verschillende mesjes worden gebruikt. De standaard afbreek mesjes zijn handig om kleine delen van het model te snijden.
Voor precieser werk is het handig om een chirurgenmesje te gebruiken. Hiermee kan beter gesneden worden, zeker als er veel bochten werk is. Denk aan het snijden van decals.
Pincetten

Verschillende pincetten

Ik gebruik allerlei verschillende pincetten voor allerlei verschillende werkwijzen.
Voor het gebruik met declas gebruik ik de pincet met de zeer fijne punten. Dit is een echte hobby-pincet waarbij de punten echt goed tegen elkaar aan sluiten. Bij de meeste pincetten sluiten de punten net niet goed genoeg waardoor zeer kleine decals niet goed vast te pakken zijn.
Een echte aanrader.

 

Schuren en polijsten
Schuurpapier

Verschillende soorten schuurpapier

We hebben schuurpapier nodig met verschillende korrel. Het belangrijkste waar schuurpapier voor gebruikt wordt is natuurlijk voor het lakken om eventuele oude laklagen te verwijderen. Tevens is het belangrijk om het oppervlak wat op te ruwen.
Denk eraan dat je altijd nat schuurt want anders krijg je extra krassen van het losgekomen materiaal. Hoe fijner het schuurpapier des te belangrijker het nat schuren wordt. Dit omdat in een steeds later stadium steeds fijner schuurpapier gebruikt wordt.
Novus Polijstset

Novus polijstset

Deze polijstset bestaat uit de volgende onderdelen
 • 6 schuurpads met korrel 2400, 3200, 4000, 6000, 8000 en 12000
 • nr 1 Clean & Shine: Om na het polijsten de body in de was te zetten. Hierdoor gaat het model meer glimmen en wordt het beter bestand tegen vuil.
 • nr 2 Fine scratch remover: Om het model te polijsten. Verwijdert kleine krasjes.
 • nr 3 Heavy scratch remover: Om het model te polijsten. Verwijdert grotere krasjes.
 • 2 polijstdoeken
 • katoenen handschoenen zodat je geen vingerafdrukken achterlaat op het gepolijste oppervlak.
Deze polijstset wordt gebruikt om het model te schuren en te polijsten.

 

Spuitwerk en verf
Compressor

Güde Kompressor

Güde Kompressor
Onderhoudsvrije professionele compressor die extreem stil is(59 dB (A). Deze kan worden gebruikt in besloten ruimten. Bevat een speciale drukregelaar voor automatische in of uit schakelen, een handvat en airbrush houder op het apparaat.
Technische specificaties:
- Airbrush-compressorset "Profi":
- Aansluiting: 230 volt, 50 Hz
- Motorvermogen: 125 Watt
- Toerental: 1450 rpm
- Werkdruk: max. 1,5 bar
- Maximale druk: 3,5 bar
- Luchtvermogen: Max. 20 liter/min.
- 60 dB (A) (zeer laag)
Airbrush pistool

Harder & Steenbeck Evolution 2-1

Een universeel inzetbaar Airbrush met 'Double-Action' functie! De EVOLUTION is in mijn ogen de fijnste Airbrush die er op het moment te koop is. Uitmuntende kwaliteit, ergonomisch ontwerp en zeer veel uitbreidingsmogelijkheden maken deze Airbrush tot een geweldig stuk gereedschap.
De Evolution Two-in-One wordt standaard geleverd met één naaldset 0,2 mm en als extra één naaldset 0,4 mm. Verder één extra 5 ml. beker, inclusief fraaie kunststof opbergdoos met Nederlandstalige gebruiksaanwijzing.
Heattool

Heatgun

Ik gebruik een heatgun om tussen de verschillende laklagen de Createx verf sneller te laten drogen. Het voordeel hiervan is dat je sneller kunt doorspuiten en de lak is sneller bestand tegen stofjes en vuil.
Van de Createx verf die ik gebruik is bekend dat deze veel harder wordt als geforceerd gedroogd wordt.
Grondverf

ASA Multiprimer

ASA Multiprimer kan gekocht worden bij Airbrush Service Almere.
Perfecte Acryl primer voor moeilijke ondergronden zoals plastic, messing, RVS en aluminium. Uitstekend geschikt voor o.a. modelbouw, helmen, scooterkappen etc.
Deze primer is te verdunnen met water of een beetje ethanol.
Te koop in flessen van 60 ml, 240 ml en 500 ml.
Modelbouwverf op waterbasis

Createx Model Air

Createx Model Air Modelbouwverf
De revolutionaire modelbouwverf op waterbasis. Oplosmiddelvrij (geen stank meer in huis), waterverdunbaar, droogt watervast op, gebruiksklaar. Model Air is kleurecht en vergeelt niet. Na een goede voorbereiding van de ondergrond te gebruiken op metaal, messing, fiberglas, plastic, polycarbonat (Lexan), glas, hout etc.etc.
Createx ModelAir is verkrijgbaar in 48 kleuren die onderling prima te mengen zijn. Bij Createx ModelAir wordt de Pantone kleurcodering gebruikt.
Createx ModelAir is ook met de kwast prima te verwerken. Materialen zijn eenvoudig te reinigen met water of een beetje airbrushcleaner. Gemaakt spuitfouten zijn binnen een paar minuten nog met water te verwijderen.
Blankelak op waterbasis

ModelAir Gloss Coat

ModelAir Gloss Coat. Blanke Lak.
Blanke Lak op waterbasis voor het aflakken van schaalmodellen. Voor een glanzend uiterlijk. Als het model mat moet opdrogen gebruik dan ModelAir Matte Coat.
Verf verdunner voor airbrush

Flash Reducer/verdunner Medium

Flash reducer medium is de nieuwe verdunner voor Model Air Colors. Geeft een betere verneveling, soepeler spuitbeeld en voorkomt tip-dry. Model Air wordt bijna net zo dun ale autolak. Voor airbrush gebruik wordt geadviseerd om 4010 flash reducer medium dry te gebruiken waardoor het gebruik van fijnere naaldsets mogelijk wordt.
Afplaktape

Verschillende soorten tape.

De wereldberoemde gele KIP afplaktape. Ideaal voor het strak afplakken van uw airbrushwerk. Makkelijk weer te verwijderen en laat geen lijmresten achter. En nog belangrijker, neemt geen verf mee. Op een snijmat zijn er zeer dunne lijnen van te snijden. De tape die ik gebruik is 25mm breed en 50 meter lang.
Tip: Bewaar de tape in een plasticzakje of CD-Rom trommeltje, dan plakt er geen stof aan de zijkant.
Naast de KIP tape gebruik ook de tape van Tamiya en wel die met een breedte van 6mm. Deze werkt net zo fijn als de KIP tape. De Tamiya die ik gebruik heeft de volgende afmeting: 6mm x 18m
Mr Muscle ovenreiniger

Mr Muscle Ovenreiniger.

Waar is ovenreiniger nou goed voor?
De ovenreiniger staat vermeld onder "spuitwerk en verf"!
Deze ovenreiniger van Mr. Muscle is uitermate handig voor het verwijderen van verf van een model. Werkwijze:
 • Strip het model waarvan de verf verwijderd moet worden.
 • Leg de onderdelen in een bak die volledig gesloten kan worden.
 • Zorg ervoor dat alle onderdelen bedekt worden met het schuim van de ovenreiniger.
 • Sluit de bak luchtdicht.
 • Laat alles rustig 24 uur staan.
 • Verwijder de verf door het model onder lauw water te borstelen met een tandenborstel.
Denk eraan dat Mr Muscle best agressief is. Draag handschoenen.

 

Decals maken
Internet

Logo's van brandsoftheworld.com

Om decals te maken hebben we logo's nodig. Je kunt natuurlijk zelf tekenen maar het kan veel makkelijker. Op de site http://www.brandsoftheworld.com kunnen eenvoudig vector georiënteerde logo's gedownload worden. Over het algemeen worden de logo's opgeslagen als EPS bestand.
Het voordeel van vector plaatjes is dat deze vergroot en verkleind kunnen worden zonder kwaliteitsverlies. Omdat Paint Shop Pro niet echt heel goed overweg kan met EPS bestanden open ik de plaatjes eerst in Adobe Illustrator om ze vervolgens op te slaan als PNG formaat.
Software

Adobe Illustrator

Adobe Illustrator CS4 wordt gebruikt om de gedownloade vector plaatjes om te zetten naar PNG-bestanden.
Wanneer het EPS of AI bestand geopend wordt in Illustrator dan haal ik eerst de achtergrond weg. Vervolgens wordt het bestand opgeslagen als PNG bestand. Kies in Illustrator voor opslaan voor web en apparaten. Sla het bestand op als PNG met als optie PNG-24 en transparantie aan. Het PNG-bestand kan vervolgens geopend worden in Paint Shop Pro voor verdere verwerking.

Paint Shop Pro Ultimate

Ik gebruik Corel Paint Shop Pro Ultimate om de plaatjes te maken.
Corel Paint Shop Pro Photo Ultimate koppelt gebruiksgemak aan professionele kracht. Je kunt de helderheid, kleur en oneffenheden, zoals rode ogen, in uw foto's in een paar klikken corrigeren of gereedschappen voor precisiebewerking gebruiken om de foto's te verkrijgen die je vol trots zult delen.
Decal papier

Papier van Modelbrouwers

Het decal papier is aangeschaft via de Modelbrouwersshop. Er is papier specifiek voor inktjetprinters en laserprinters. Aangezien de meeste printers geen wit kunnen printen is er witdecalpapier maar ook doorzichtig decalpapier.
Mijn voorkeur gaat uit naar het doorzichtige decalpapier. Helaas is dit niet altijd te gebruiken. Als je auto beplakt moet worden met witte logo's dan moet wit decal papier gebruikt worden. Als je model bijv. rood is met witte letters dan maak ik een rood vlak en plaat hierin de witte letters. Het is even puzzelen maar de verf is goed te benaderen zodat het niet zo opvalt dat er decals geplakt zijn.
Als je vlakken uitprint en deze worden gevlekt weergegeven dan kan dit aan meerdere dingen liggen. Er van uitgaande dat je niet per ongelijk laser papier in de inktjet gebruikt is er een hele simpele oplossing. Het kan zijn dat het decal papier vochtig of vet is. Door eerst het papier af te nemen met een zachte doek krijg ik zeer strakke afdrukken.
Printer

Canon PIXMA MG6250

Printen gebeurd met de Canon PIXMA MG6250. Kenmerken:

De PIXMA MG6250 is een hoogwaardige wirelss All-in-One die gebruiksvriendelijk en snel te bedienen is met Intelligent Touch System, in combinatie met een verbluffend ontwerp, prints van superieure fotolabkwaliteit.

Voor het printen op decal papier gebruik ik de volgende instellingen:
Mediumtype: Professioneel Fotopapier
Afdrukkwaliteit: Aangepast - Kwaliteit = fijn en halftoning = diffusie
Effecten: Vivid Photo, Image optimizer en Photo optimizer pro
TIP: Voordat je print eerst het papier schoon/droog vegen.
Microscale Liquid Decal Film

Liquid Decal Film

Iedereen die bij het modelbouwen gebruik maakt van decals (plakplaatjes) zou Liquid Decal Film moeten hebben, zeker als je deze hobby al voor langere tijd beoefend.
Microscale Liquid Decal Film is een zegellaag voor decals die geprint zijn op een inkjet printer. Tevens kan het gebruikt worden als beschermingslaag voor oudere decals.
Breng de Microscale Liquid Decal Film aan met een kwastje op de betreffende decal, laat het 20 minuten drogen en ga verder zoals je bent gewent.
Als je zelf decals print (inkjet of laser) met Modelbrouwers.nl decal papier gebruik dan deze vloeistof als deklaag zodat de kleuren niet kunnen gaan vloeien. Voor een professioneel reultaat!
Microscale Micro Set

Microscale Micro Set

Micro Set is een zeer veelzijdige decal setting oplossing welk verschillende dingen doet om het resultaat met grote stappen te verbeteren. De vloeistof moet worden aangebracht op het model waar je de decal van de achterkant af gaat schuiven. Het bereidt het oppervlak voor met het doel de olieën in de nieuwe verf te beinvloeden zodat de kleeftkracht van de decal wordt vergroot en bovendien langer meegaat.
Micro Set maakt de decal ook zachter tijdens het aanbrengen zo dat het zich beter aanpast aan de vorm van het oppervlak. Ook zorgt de grotere kleefkracht er voor dat er geen kleine luchtbelletjes ophopen onder de decal en lijkt het alsof de decal er op geverfd is waar normaal gesproken de transperante randjes zichtbaar blijven!
Om Micro Set aan te brengen moet je een zachte kwast gebruiken op de plaats waar de decal zal komen. Schuif de decal op zijn plaats. Dep voorzichtig met bijvoorbeeld een papieren zakdoek en laat het drogen.
Microscale Micro Sol

Microscale Micro Sol

Micro Sol setting oplossing is ideaal voor het gebruik van decals op moeilijke, onregelmatige oppervlakken. Het doorweekt de decal helemaal zodat het in de moeilijke hoekjes druipt zonder beschadigingen. Vanaf nu kan je decals plaatsen op de meest onmogelijke plekken omdat Mico Sol de decal als het ware deel laat uitmaken van de onderliggende verf of lak!
Om deze reden moet je het kortstondig aanbrengen (niet langer dan een paar seconde) en een tijdje laten staan. Raak de decal niet aan totdat het helemaal droog is omdat de decal erg zacht wordt en makkelijk beschadigd.

 

Overige materialen
Plamuur

Milliput Standard Yellow-Grey

Milliput Standard Yellow-Grey in de witte doos met rode letters is een 2 componenten vuller.
Het verwerkt als klei, met een natte vinger in vorm te brengen en wordt binnen 5 uur zo hard als porselein. Ideaal voor legermodellen, kunststof modellen en veel meer! Hecht op metaal, hout, kunststoffen, glas, keramiek etc. Na uitharden kan het worden gezaagd, geboord, gevijlt, geschuurd, geverfd of zelfs op een draaibank worden bewerkt.
Revell Contacta Professional 25g

Revell Contacta Professional 25g

Revell Contacta Professional is een plasticlijm geschikt voor zeer nauwkeurig lijmen. De dunne kop met de naalddunne opening maakt het mogelijk extreem kleine details en doorzichtige onderdelen nauwkeurig te lijmen.

Informatie:
 • Smelt het plastic aan elkaar
 • Sneldrogend
 • Vloeistofachtige consistentie
 • Zeer goed te doseren door dunne naald
 • Geschikt voor het lijmen van kleine onderdelen
Bison seconde lijm vloeibaar tipper

Bison secondelijm Tipper

Bison seconde lijm vloeibaar tipper is een hoogwaardige universele secondelijm voor een nauwkeurige dosering zonder knoeien.
Toepassingsgebied: Ideaal voor talloze nauwkeurige reparaties in en om het huis. Onmisbaar bij precieze hobby-, knutselverlijming. Lijmt zeer veel materialen zoals vele kunststoffen, metaal, rubber, porselein, hout en kurk.
Let op: Niet geschikt voor poreuze materialen (bijv. aardewerk), polyethyleen (PE), polypropyleen (PP), siliconen, P.T.F.E. en autoruiten.
 • Ideaal voor nauwkeurige dosering
 • Schoon in gebruik - nooit meer knoeien
 • Optimaal doseergemak
 • Druppel voor druppel doseerbaar
 • Speciale dop altijd gemakkelijk los te draaien
 • Veilig rechtop weg te zetten tijdens gebruik
 • Zuinig in gebruik
 • Super sterk en razend snel
 • Lang houdbaar
 • Lijmt zeer veel materialen
 • Kleurloos
 • Extra lange doseertuit
Allerlei losse dingen

Allerlei onderdelen

Naast allerlei gereedschap gebruik ik ook nog de volgende dingetjes:
 • Wattenstaaf: Om de naald van de airbrush goed schoon te maken. Verder gebruik ik een wattenstaaf om het vocht onder de decals te verwijderen.
 • Tandenstoker: Wordt gebruikt voor van alles en nog wat. Het belangrijkste is om de decal voorzichtig te verschuiven.
 • Tandenragers: Deze gebruik ik om de airbrush goed schoon te kunnen maken. 

Informatie

Links