Scenery
Scenery
Meijdonck Slotracing
Meijdonck Slotracing
Zelf curbstones maken
Zelf curbstones maken

Ninco curbs

Naast de baan zullen curbstones geplaatst moeten worden. Immers wat is er mooier dan driftend door bochten gaan. De standaard baandelen zijn te smal voor driftende auto's. Je kunt originele curbstones bestellen bij betreffende leverancier maar persoonlijk vind ik dat deze er erg "plastic-achtig" uitzien. Ik heb besloten om zelf curbstones te maken uit 8 mm MDF. De Ninco baandelen zijn 8 mm hoog dus op deze manier zullen de curbstones evenhoog zijn als de baan.

MDF curbstones

Alle verschillende delen curbstones zijn getekend op karton. De verschillende delen zijn uitgeknipt en vervolgens op het MDF getekend. Ik heb specifiek gekozen om niet voor een gehele bocht 1 complete curbstone te maken maar per baandeel. Hierdoor kan het hout veel efficiënter gebruikt worden en heb je bijna geen afval. Voor mijn baan heb ik gebruik gemaakt van 1 plaat van 122 x 60. Het enige nadeel is dat je naden krijgt maar deze zijn makkelijk dicht te plamuren dus ook dat is geen probleem.

Curbstones passen

Nadat alle verschillende curbstones uitgezaagd zijn kunnen ze bevestigd worden op de baan. Hiernaast is een kleine impressie te zien wanneer enkele delen geplaatst zijn. Hier liggen alle delen nog los om te kijken of alles past. Op en naast de baan ligt erg veel rotzooi. Voordat verder wordt gegaan wordt eerst alles opgeruimd.

Curbstones op de tafel geplakt

De baan is geheel leeggemaakt zodat er wat meer overzicht is op de baan. De curbstones worden geplakt met montagekit. Nadat alle curbstones geplakt waren en de kit uitgehard was, zijn enkele testrondjes gereden om te kijken of alles naar tevredenheid geplaatst was.
De standaard curbstones vond ik al niet mooi maar de standaard vangrails vind ik ook niet echt super. Om ervoor te zorgen dat toch niet alle autos van de tafel vallen zullen toch vangrails geplaatst moeten worden.

Stroken van 4 cm hoog als vangrail.

Voor de vangrail heb ik bij de plaatselijke Gamma stroken laten zagen die 4 cm hoog zijn. Er is gebruik gemaakt van 4 mm MFD omdat deze stroken dan nog goed te buigen zijn zonder dat ze breken. De stroken zijn d.m.v. houtlijm geplakt aan de curbstones zodat 1 geheel ontstaat. Helaas had ik maar 4 lijmtangen zodat deze gehele operatie behoorlijk lang ging duren. Er moeten vele bochten voorzien worden van vangrails. Hiernaast is weer een impressie te zien van de vangrails.

De naden tussen de curbstones zijn geplamuurd

Terwijl vele vangrails nog geplaatst moeten worden is gestart met het plamuren van de verschillende naden om de curbstones naadloos aan elkaar te laten sluiten. Nadat straks alle vangrails geplaatst zijn kan gestart worden met schuren en het in de grondverf zetten van de curbstones.

Curbstones in de grondverf

Nadat alle curbstones geplamuurd waren is alles goed geschuurd en in de grondverf gezet. Toen alles in de grondverf zat zag ik dat er eigenlijk nog wat extra vangrails geplaatst moesten worden.
In de tussentijd zijn MDF panelen avn 4 mm tegen de muur gemaakt waar straks de achtergrond tegen aan moet komen.

Curbstones met witte verf afgelakt

Hiernaast is te zien dat alle vangrails geplaatst zijn. De stukken die later geplaatst zijn zijn al in de grondverf gezet zodat kan worden begonnen met aflakken. De curbstones worden afgelakt met witte glans lak.
Wat ook te zien is op de afbeelding hiernaast is dat de achtergrond ook geplakt is. Het is een landschap met bergen wat perfect moet gaan aansluiten bij de afwerking van de baan in een later stadium.

De rood-witte curbstones.

Tijdens het aflakken met rode verf voor de strepen is helaas 1 gedeelte compleet mislukt doordat de verf flink uitgelopen was.
Dit heeft wat oponthoud teweeg gebracht maar inmiddles zijn de alle curbstones voorzien van rood - witte strepen.
De curbstones zijn na uitharden van de lak klaar voor de finishing touch.

Curbstones klaar. Rood-wit met groene beton rand.

Nadat de rode strepen goed gedroogd zijn is weer begonnen met afplakken van de curbstones. Op vele circuits is naast de curbstone een groene betonnen rand te zien. Dit is nagebootst door de randen van de curbstones groen te schilderen. Hiernaast is het eindresultaat te zien van de curbstones.
Er kan nu begonnen worden met het verder afwerken van het circuit zoals de vangrails te voorzien van reclame en het "zaaien" van gras. 

Informatie

Links