Scenery
Scenery
Meijdonck Slotracing
Meijdonck Slotracing
Baanverlichting maken
Baanverlichting maken

Op de forum van slottrack werd door gebruiker "Slotticar" een voorbeeld gegeven voor het maken van baanverlichting. Omdat ik deze verlichting mooi vond ben ik direct zelf aan de slag gegaan.

Benodigdheden per lantaarn:

Benodigdheden voor de baanverlichting

Benodigdheden voor het maken van een lantaarn

 • GARDENA T-stuk voor sproeiers - 4,6 mm
  (art.nr: 8332)
 • 2 Led lampen van 3 mm
 • 2 Led afstandhouders voor 3 mm Leds, lengte 17 mm
  (art.nr: 182818-8A bij Conrad)
 • 2 zilver reflectoren voor 3 mm Leds
  (art.nr: 153606-8A bij Conrad)
 • Buis met een diameter van 5 mm, lengte ongeveer 12.5 cm
 • Draad voor stroomtoevoer
Gardena T-stuk

GARDENA T-stuk voor sproeiers

De Gardena T-stuk bevat 2 klemmen waarmee buizen bevestigd worden. Deze horen niet op een lantaarn dus die moeten verwijderd worden. Deze clips zijn eenvoudig te verwijderen door ze naar boven te schuiven.
Nadat alle clips verwijderd zijn wordt de T-stuk zwart gespoten. Denk eraan dat alles wel eerst ontvet moet worden en alles goed droog is voordat gespoten wordt. Nadat het T-stuk gespoten is worden vier kleine gaatjes geboord. Deze gaten zijn nodig om straks de Leds te voorzien van stroom. Op het forum worden de afstandhouders vastgelijmd aan het Gardena T-stuk. Ik ga de afstandhouders anders bevestigen. Er wordt in de afstandhouder een gat geboord, zodanig dat deze op het T-stuk bevestigd kan worden. Het voordeel van deze manier van bevestigen is dat de Led verlichting altijd nog bijgedraaid kan worden.

Gaten geboord

Gaten geboord

Gaten inafstandhouders

Gaten inafstandhouders

De volgende stap is de Leds inkorten. Wanneer de Led in de afstandhouder wordt geplaats komt aan de achterkant nog een gedeelte van de Led eruit. Normaal gesproken is dat ook de functie van een afstandshouder maar in dit geval niet. De Led wordt afgeknipt en de bedrading wordt aan de Led geslodeerd. De Led inclusief bedrading wordt in de afstandhouder geplaatst. Om een mooi effect te hebben worden de draden om elkaar heen gedraaid. Ik wikkel ± 5 cm de draden om elkaar heen. Op deze manier krijg je een mooie dikke draad. Het resultaat staat hieronder weergegeven.

Wanneer de draad gedeeltelijk gewikkeld is kunnen de draden door de gaten van het T-stuk gevoerd worden. Dit kan wat priegelwerk zijn maar met een beetje geduld komt alles goed. De draden worden tot het wikkelen door getrokken. Hieronder staan weer wat voorbeelden weergegeven. Wanneer beide afstandhouders inclusief Led door de T-stuk geplaatst zijn kan het gat van de afstandhouder om het uiteinde van de T-stuk geplaatst worden. Vervolgens kan het buisje geplaatst worden en is de lantaarn bijna klaar. Alleen de reflectoren moeten nog om de Leds geplaatst worden.

Op deze manier kunnen voldoende lantaarns gemaakt worden. Nadat alles gemaakt is kunnen de lantaarns geplaatst worden naast de baan.

Lantaars geplaatst op circuit Meijdonck

Verlichting om Meijdonck

Hieronder is de gehele baan te zien overdag met verlichting aan en 's avonds als het donker is met de verlichting aan.

Verlichting om Meijdonck

Verlichting om Meijdonck

  

Informatie

Links