Categoriën

Archief

DAF TurboTwin X1

DAF TurboTwin X1 Dakar 1988

DAF TurboTwin X1 Dakar 1988

Als je geld over hebt en je wilt een bijzondere slotcar kopen dan komt dit model zeker in aanmerking. Het gaat om de DAF TurboTwin X1 die heeft deelgenomen aan de Dakar van 1988. Dit model wordt gemaakt door XC Raid Rally. Als je interesse hebt dan kan je deze auto bestellen en dan wordt hij voor je gemaakt. Ze hebben blijkbaar geen kant en klare exemplaren staan. De reden hiervoor is waarschijnlijk de prijs van € 250.

Deze vrachtwagen werd gebouwd door Jan de Rooy om deel te nemen aan de Dakar Rally van 1988. De X1 was goed voor 1200pk (elke as had een eigen motor met 600pk) en een topsnelheid van 220 km/h. De Rooy reed dat jaar af en toe sneller dan de auto’s en staat zelfs op een gegeven moment derde in het totaalklassement. Helaas slaat het noodlot toe: de tweede truck, met aan het stuur Van de Rijt, slaat over de kop en de navigator Kees van Loevezijn wordt met stoel en al uit de truck geslingerd en ligt zo’n 80 meter van de truck vandaan. Hij overlijdt ter plaatse aan zijn verwondingen. DAF trekt zich terug uit de rallysport. De X1 werd bemand door Jan de Rooy, Yvo Geusens en Hugo Duisters.

Op 7 november 2009 reed Jan de Rooy zijn laatste rondje op het Eurocircuit in Valkenswaard met de TurboTwin X1 ter gelegenheid van zijn afscheid van de rallysport.

2 Responses to “DAF TurboTwin X1”

Leave a Reply