Categoriën

Archief

CCD digitale kamera schoonmaken

Voor mijn foto’s gebruik ik een Nikon D70 digitale kamera. De laatste tijd is goed zichtbaar dat mijn CCD chip vervuild is. Dit is gemakkelijk te zien door zwarte puntjes op de foto die er niet op horen te zitten.

Ik heb direct, geprobeerd, de CCD schoon te maken. Helaas was dit geen succes en was het gevolg een nog sterker vervuilde chip (zie afbeelding hieronder, klik op de afbeelding om te vergroten).

Vuile CCD chipIn eerste instantie schrok ik wel van dit resultaat. Ik ben snel op zoek gegaan op internet naar meer informatie om de chip schoon te maken.

Na lang zoeken en de verschillende mogenlijkheden bekeken te hebben kwam ik uit op “Photosol Sensor Swaps type 2”. Dit zijn swap staafjes die evenbreed zijn als de sensor zelf.

Naast deze swap staafjes heb je schoonmaak vloeistof nodig. Hiervoor is “PhotoSol Eclipse E2 Cleaning vloeistof” gebruikt. Het schoonmaken op deze manier is vrij eenvoudig uit te voeren. De website van de fabrikant is hier te raadplegen.

Het schoonmaken van zo’n sterk vervuilde sensor als ik had bereik je niet door 1 maal met je swapstaaf over de CCD chip te gaan. Ik heb uiteindelijk 4 staafjes gebruikt om onderstaand resultaat te krijgen.

Vuile CCD chip 

Leave a Reply