Categoriën

Archief

WEC 6 Hours of Spa-Francorchamps

Finish winnende Toyota tijdens de WEC 6 hours of Spa-Francorchamps

Finish winnende Toyota tijdens de WEC 6 hours of Spa-Francorchamps

Gisteren was de 2e ronde in het FIA World Endurance Championship. Het hele circus was neergestreken in België op het befaamde circuit Spa-Francorchamps. Net als afgelopen jaren heb ik besloten om in de auto te stappen en naar het circuit te rijden. Het programma om deze 6 uurs race wordt wel met de jaren minder maar we gaan dan ook voor de “echte” auto’s.

Als eerste wordt er een race gereden in het Porsche GT3 Cup Challenge. Over 25 minuten rijden er slechts 12 Porsches. Na deze race wordt er een race gereden in de Trofeo Maserati, een race over 50 minuten. Om 10:45 gaat de pitstraat open en is er 90 minuten om in de pitstraat de verschillende auto’s te bekijken. Bij de pitboxen van Toyota, Porsche en Audi is het dringen geblazen om foto’s te kunnen maken. Met enige geduld lukt het dan toch om wat foto’s te maken.
Tijdens de pitwalk is er wederom een race in de Porsche GT3 Cup Challenge. Na deze race is er nog een race in de Trofeo Maserati. Tijdens de Trofeo Maserati zoeken we een plekje op het pitcomplex om alles goed te kunnen zien als de 6hours race van start gaat en zodat we alles op de grid goed kunnen bekijken.

Om 13:25 gaat de pitstraat open en beginnen de 28 auto’s in 4 verschillende klassen hun eerste rondjes van de dag. Wel vreemd dat er op de racedag geen Warm-up is. De auto’s nemen een plaatsje op de startopstelling.

Startrij 1 Porsche nr 14 Toyota nr 8
Startrij 2 Audi nr 2 Toyota nr 7
Startrij 3 Porsche nr 20 Audi nr 1

Om 14:26 begint het hele veld aan de formatie ronde. Om 14:30 wordt het veld losgelaten en start Porsche nr 14 vanaf pole position aan de start. Tijdens de race gebeuren er geen ongelukken en komen er 27 auto’s over de finish. Alleen Rebellion Racing met startnummer 13 weet de finish niet te halen. Op zich ook niet vreemd want ze hebben het hele wekkend al problemen en hebben ook niet kunnen kwalificeren waardoor ze vanuit de pitstraat moesten starten.

WEC Spa-Francorchamps rollende start

WEC Spa-Francorchamps rollende start

WEC Spa-Francorchamps podium

WEC Spa-Francorchamps podium

Om 20:30 zijn de 6 uren voorbij en wint Toyota met startnummer 8 deze race. De voorsprong op nummer 2, Audi nr 1, bedraagt 1’13.926.

LMP1

 1. Toyota Racing, nr 8, met Davidson, Lapierre, Buemi
 2. Audi Sport, nr 1, met Di Grassi, Duval en Kristensen
 3. Toyota Racing, nr 7, Wurz, Sarrazin en Kakajima

LMP2

 1. G-Drive Racing, nr 26, met Rusinov, Pla en Canal
 2. Jota Sport, nr 38, met Dolan, Tincknell en Gené
 3. KCMG, nr 47, met Howson, Bradley en Imperatori

LMGTE Pro

 1. Af Corse, nr 51, met Bruni en Vilander
 2. Porsche Team Manthey, nr 91, met Pilet en Bergmeister
 3. Af Corse, nr 71, met Rigon en Calado

LMGTE Am

 1. Af Corse, nr 61, met Perez-Companc, Cioci en Venturi
 2. Aston Martin Racing, nr 95, met Poulsen, Heimemeier Hansson en Stanaway
 3. Aston Martin Racing, nr 98, met Dalla Lana, Lamy en Nygaard

Leave a Reply